Katsayı tartışması YÖK raporu ile yeni bir boyut kazandı

Haber Giriş : 28 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Meslek liselerinin önü kapalı değil'
YÖK, üniversiteye giriş sınavında genel liselerle meslek liselerine farklı katsayı uygulanmasına ilişkin bir rapor hazırladı. 'Farklı katsayı uygulamasının genel olarak meslek liselerini etkilemediği, imam-hatip liselerindeki öğrenci sayısında ise gerilemeye neden olduğu' kaydedilen raporda, "Meslek liselerinin öğrenci sayıları artmıştır" denildi.

'İsteyen, istediği yere girebilir'
Raporda şu görüşler dile getirildi: "Meslek liselerinin önü kapanmış değil. İsteyen, üniversitelerde istediği programa girebilir. Esas haksızlığa uğrayan genel liseler. Mesleki ve teknik, endüstri meslek, kız meslek, ticaret meslek ve sağlık meslek liselerinin mezun sayısı 2002-2003 döneminde 207 bin. İmam-hatip liselerindeki öğrenci sayıları ise 1998-1999'da 192 bin 786 iken 2002-2003 yılında 64 bin 534'e düşmüş. Bunlara paralel olarak mezun sayılarında da azalma olmuştur."

İmam-hatip liselilerin meslek lisesi öğrencilerinin toplamına oranının 1998'de yüzde 21 olduğu belirtilen raporda, eşit katsayı uygulanan bu son yılda, 'her beş meslek lisesi öğrencisinden birinin imam-hatip öğrencisi' olduğuna işaret edildi.

"Yaklaşık 200 mesleğin olduğu mesleki ve teknik ortaöğretimde sadece bir mesleğe yüzde 21 gibi yüksek bir oranda önem ve öncelik verilmesinin, ülkenin ekonomik ve sosyal kaynaklarının rasyonel planlanması ve dağılımı ilkesiyle bağdaştırılamayacağı" ifade edilen raporda, şöyle denildi: "Katsayıların değiştirileceği söylenince, imam-hatip liselerine gelen öğrenci sayısında yeniden artış olmaya başladı. 2003-2004 eğitim-öğretim yılında, imam-hatip liselerindeki toplam öğrenci sayısı yüzde 35'lik artışla 64 bin 534'ten 97 bin 489'a ulaştı. Diğer meslek liselerinde ise bu oranda artışlar olmadı."

'Düzenleme hakkı YÖK'e ait'
Milli Eğitim Yasası'na göre, imam-hatip liselerinin, imamlık, hatiplik ve Kuran kursu öğreticiliği gibi dini hizmetlerle ilgili eleman yetiştirilmesine hizmet ettiği belirtilen raporda, kanunun gerekçesine göre, imam-hatip lisesi mezunlarının ilahiyat fakültesi dışında bir lisans programına başvurmaması gerektiği savunuldu. Raporda, üniversiteye giriş sınavı, katsayılar, ek puanlar ve benzeri teknik düzenlemelerin de Anayasa'nın 131. maddesine göre YÖK'e ait olduğu anımsatıldı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber